Historien om Christiansminde

Er også en fortælling om det symbiotiske forhold mellem tradition og forandring. Om at bevare, og om den uundgåelige udvikling. Vi skal flere hundrede år tilbage, til den gang hvor området hed Termeriet – opkaldt efter de mange kilder. Og allerede dengang et yndet udflugtsmål for købstadens borgere.  

Historien om Hotel Christiansminde, er også historien om selve Christiansminde.

 

Termeriet

Historien bag Christiansminde strækker sig helt tilbage til udskiftningen af Svendborg Bys Jorder i 1818. Dette område af Øxenbjergmarken, bestod da af kildevæld og krat og blev kaldt Termeriet. Kilder som stadig beriger området med søer og springer i fontænen ved hotellet.  

Opkaldt efter kronprinsen

I 1829 besøgte Kronprinsen – senere Kong Christian den VIII – og Kronprinsesse Caroline Amalie Termeriet, som herefter blev omdøbt “Christiansminde.”  

Anlæg og bygninger

Op gennem 1800-tallet blev forskellige anlæg og bygninger i Christiansminde opført. Bl.a. kan der nævnes dansesalonen Sommerlyst fra 1852. I 1881 startede man sommerteater – det vi i dag kender fra Rottefælden. I 1877 opførtes et hotel som i 1881 blev udbygget til badehotel, og i 1888 blev en dampskibsbro tilføjet.  

Hotel Christiansminde og Christiansminde Badehotel

Der har i årenes løb været stor forvirring omkring Hotel Christiansminde og Christiansminde Badehotel. Det ene bliver hyppigt forvekslet med det andet, hvilket er forståeligt efter de mange forandringer ejendommene og området har været igennem i tidens løb. Disse bygningers historie går helt tilbage til starten af 1800-tallet, hvor der blev opført et Skovhus, hvor Hotel Christiansminde står i dag. Det blev kendt som skovhuset. Et sted, hvor Skovfogeden holdt opsyn med skoven, men som tiden gik, blev det mere og mere til et værtshus, hvor der blev skænket kaffe, øl og toddy til skovejerne, deres familier og andre gæster. Skovhuset kunne til sidst ikke holde trit med efterspørgslen, og bygningen blev overdraget til kommunen og revet ned i 1875. På grunden opførte kommunen et nyt samlingssted for byens borgere – og Hotel og Restaurant Christiansminde blev indviet 1. Pinsedag 1877.   Med udsigt til et voksende antal besøgende i området, havde kommunen store ambitioner for Hotel og Restaurant Christiansminde. Restauratør N. A. Frandsen blev sat til at indfri disse høje forventninger og fik bevilling til et nyt badehotel bag hotellet og i 1881 blev Christiansminde Badehotel opført med Henrik Wandall som arkitekt.   Under 2. Verdenskrig blev begge hoteller påført store skader og krævede omfattende renovationer.   I 1974 blev Hotel og Restaurant Christiansminde revet ned, og i 1977 blev hotellet, som vi kender det i dag, opført.  

HK

I starten af 1980erne gik Christiansminde nye tider i møde. Den 1. Juni 1981 blev det nye hotel købt af HK-forbundet og omdannet til kursusejendom til uddannelse af tillids- og sikkerhedsrepræsentanter, bestyrelsesmedlemmer og medarbejdere i HK.   I 1992 blev det gamle vandrehjem Villa Søro revet ned for at gøre plads til udvidelse med en ny kursusejendom. Denne blev i 2011 navngivet “Sylvester Kuben” efter de mange malerier af Leif Sylvester, som pryder væggene.   I 2011 kom der med ansættelse af Holger Brodersen som direktør, større fokus på kommerciel drift af hotellet. Hotellet kan i dag benyttes af alle og er ikke forbeholdt HK.


LÆS HELE HISTORIEN OM CHRISTIANSMINDE & HOTEL CHRISTIANSMINDE En fantastisk rejse i ord og billeder fra år 1765 til 2015. Klik her: Historien om Christiansminde og Hotel Christiansminde svendborg1902_Badehotellet


MTB eventyrPå sydfyn

Christiansmindes skønne omgivelser af natur, byder på sjov og samvær for alle. 

Tag på MTB miniferie og oplev suset blandt andet på De Tre Spor - vi har faciliteterne der skal til for et godt MTB ophold.

Rottefælde Revy 2019Rottefælde Ophold

I forbindelse med Rottefælde Revyen d. 30. maj - 25. august 2019 har vi sammensat et godt tilbud, som giver jer mulighed for at nyde en god middag, samt et dejligt ophold på Hotel Christiansminde i attraktive omgivelser.

 

VINTERCAFÈNyd udsigten

mens du nyder en kop varm cacao, dejlig kaffe m. kage el. lign. - i skæret fra varmelamperne og godt pakket ind i lunende tæpper.